Υπερτρίχωση

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Τι είναι η υπερτρίχωση;
  Η υπερτρίχωση χαρακτηρίζεται από υπερβολική τριχοφυΐα σε διάφορα σημεία του σώματος τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες. Μπορεί να προκύψει από την περίσσεια ορμονών, τα λεγόμενα ανδρογόνα , όπως η τεστοστερόνη.

  Πότε να ζητήσετε ιατρική συμβουλή;
  Προγραμματίστε ένα ραντεβού με το γιατρό σας αν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα :
  • Ταχεία τριχοφυΐα σε μέρη όπως το άνω χείλος , τα μάγουλα , το πηγούνι , το λαιμό , στο εσωτερικό των μηρών ή χαμηλά στην πλάτη
  • Ανεπιθύμητη τριχοφυΐα που σχετίζεται με ακανόνιστη έμμηνο ρύση
  • Αν παρατηρήσετε αλλαγή στον τόνο της φωνής , αύξηση της μυϊκής μάζας και μείωση του μεγέθους του μαστού
  • Ανεπιθύμητη τριχοφυΐα που φαίνεται να επιδεινώνεται από ένα φάρμακο

  Οι γυναίκες που πλησιάζουν την εμμηνόπαυση ή στα πρώτα χρόνια της εμμηνόπαυσης μπορεί να εμφανίσουν τριχοφυΐα στο πηγούνι και στο πρόσωπο αλλά αυτό δεν θεωρείται υπερτρίχωση .

  Ποιές είναι οι αιτίες της υπερτρίχωσης;
  Μέχρι την εφηβεία , το σώμα είναι καλυμμένο με λεπτές και άχρωμες τρίχες. Μεγαλώνοντας και λόγω ορμονών οι τρίχες σε ορισμένες περιοχές του σώματος σκουραίνουν και γίνονται πιο χοντρές.. Ανεπιθύμητη τριχοφυΐα σε γυναίκες μπορεί να προκύψουν από περίσσεια ανδρογόνων είτε από αυξημένη ευαισθησία των θυλάκων των τριχών στα ανδρογόνα. Περίπου οι μισές γυναίκες με ήπια υπερτρίχωση έχουν υψηλά επίπεδα ανδρογόνων.
  Οι λόγοι που μπορούν να προκαλέσουν υψηλά επίπεδα ανδρογόνων:
  • Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
  Αυτή η κοινή πάθηση προκαλείται από μια ανισορροπία των ορμονών των γυναικών που μπορεί να οδηγήσουν σε ανώμαλη έμμηνο ρύση, στην παχυσαρκία, στη στειρότητα και μερικές φορές σε πολλαπλές κύστες στις ωοθήκες. Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι η πιο κοινή αιτία της υπερτρίχωσης.
  • Σύνδρομο Cushing
  Το σύνδρομο Cushing είναι μια πάθηση που εμφανίζεται όταν το σώμα είναι εκτεθειμένο σε υψηλά επίπεδα κορτιζόλης. Αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης μπορεί να διαταράξουν την ισορροπία των ορμονών στο σώμα και κατά συνέπεια να οδηγηθούμε σε υπερτρίχωση.
  • Συγγενής υπερπλασία των επινεφριδίων.
  Αυτή η κληρονομική κατάσταση χαρακτηρίζεται από ανώμαλη παραγωγή των στεροειδών ορμονών , συμπεριλαμβανομένης της κορτιζόλης και των ανδρογόνων από τα επινεφρίδια.
  • Φάρμακα
  Ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν υπερτρίχωση. Ένα τέτοιο φάρμακο είναι δαναζόλη, το οποίο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των γυναικών με ενδομητρίωση.

  Η υπερβολική τριχοφυΐα στις γυναίκες με φυσιολογικά επίπεδα ανδρογόνων, με κανονική έμμηνο ρύση και χωρίς άλλες συνθήκες ονομάζεται ιδιοπαθής υπερτρίχωση – που σημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία αναγνωρίσιμη αιτία της διαταραχής. Αυτό συμβαίνει πιο συχνά σε ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες, όπως οι γυναίκες της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Νότιας Ασίας.

  Ποιά είναι η θεραπεία για την υπερτρίχωση;
  Η θεραπεία της υπερτρίχωσης μπορεί να περιλαμβάνει τη λήψη φαρμάκων όπως αντιανδρογόνα και αντισυλληπτικά όταν γνωρίζουμε την αιτία της υπερτρίχωσης. Σε άλλη περίπτωση όπου δεν υπάρχουν ορμονικά προβλήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορες μέθοδοι αποτρίχωσης όπως το laser, η ηλεκτρόλυση ή ακόμη και το ξύρισμα ή η αποτρίχωση με κερί.