Προλακτίνωμα

Τι είναι το προλακτίνωμα;
Το προλακτίνωμα είναι μια καλοήθης διόγκωση στην υπόφυση, η οποία προκαλεί παραγωγή υπερβολικής ποσότητας μιας ορμόνης που ονομάζεται προλακτίνη. Αυτό μπορεί να προκαλέσει διάφορα συμπτώματα συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης γονιμότητας, αλλαγές στο μαστό, και πονοκεφάλους. Στα παιδιά μπορεί να υπάρχει μειωμένη ανάπτυξη ή καθυστερημένη εφηβεία. Τα προλακτινώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν επιτυχώς, συνήθως με φαρμακευτική αγωγή. Μπορεί να χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή μακροπρόθεσμα, αλλά θα πρέπει να παρακολουθείται γιατί μπορεί να επανεμφανιστεί.
Η προλακτίνη βοηθά τον οργανισμό να παράγει γάλα όταν μια γυναίκα θηλάζει. Έχει επίσης επιδράσεις σε άλλες ορμόνες στο σώμα.

Ποιά είναι η αιτία του προλακτινώματος;
Το προλακτίνωμα συμβαίνει όταν μερικά από τα κύτταρα της υπόφυσης (αυτά που παράγουν προλακτίνη) πολλαπλασιάζονται περισσότερο από το συνηθισμένο.

Ποιοί είναι οι διαφορετικοί τύποι προλακτινώματος;
Τα μικρά προλακτινώματα (λιγότερο από 10 mm) ονομάζονται μικροπρολακτινώματα. Τα μεγαλύτερα (περισσότερο από 10 mm) ονομάζονται μακροπρολακτινώματα.

Ποιος παθαίνει προλακτίνωμα;
Περίπου 1 στα 10.000 άτομα μπορεί να αναπτύξουν προλακτίνωμα. Τα προλακτινώματα είναι πιο συχνά σε γυναίκες ηλικίας 20-50 ετών, αλλά μπορεί να συμβούν σε οποιαδήποτε ηλικία και σε άνδρες. Τα προλακτινώματα είναι ο πιο κοινός τύπος όγκων της υπόφυσης.

Ποια είναι τα συμπτώματα;
Τα υψηλά επίπεδα προλακτίνης στο αίμα μπορεί να προκαλέσουν διάφορα συμπτώματα. Τα συμπτώματα διαφέρουν ελαφρώς μεταξύ των ανδρών, των γυναικών και των παιδιών.

Οι γυναίκες μπορεί να έχουν:
• Ανώμαλες περιόδους ή καθόλου περιόδους.
• Μειωμένη γονιμότητα.
• Μειωμένη σεξουαλική ορμή.
• Γάλα που ρέει από το στήθος (γνωστή ως γαλακτόρροια).
• Αυξημένη τριχοφυΐα στο πρόσωπο ή το σώμα.

Οι άνδρες μπορούν να έχουν:
• Μειωμένη γονιμότητα.
• Στυτική δυσλειτουργία (δυσκολία στύσης).
• Μειωμένη σεξουαλική ορμή (λίμπιντο).
• Διεύρυνση του μαστού (που ονομάζεται γυναικομαστία).
• Πολύ σπάνια, διαρροή του γάλακτος από τους μαστούς.

Τα παιδιά και οι έφηβοι μπορούν να έχουν:
• Μειωμένη ανάπτυξη.
• Καθυστερημένη εφηβεία.

Όταν τα προλακτινώματα είναι μεγάλα μπορεί να πιέζουν τον εγκέφαλο ή τα γειτονικά νεύρα (τα κοντινότερα νεύρα είναι τα οπτικά νεύρα που πηγαίνουν στο μάτι).

Αυτό μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως:
• Πονοκεφάλους.
• Συμπτώματα των ματιών – μπορείτε να έχετε μειωμένη όραση ή διπλωπία. Εάν έχετε πονοκεφάλους ή μειωμένη όραση, δείτε ένα γιατρό επειγόντως – μπορεί να χρειαστεί να έχουν αμέσως τη θεραπεία για να ανακουφίσει την πίεση στα οπτικά νεύρα.

Τι άλλο θα μπορούσε να είναι;
Εκτός από προλακτινώματα, υπάρχουν και άλλες αιτίες των αυξημένων επιπέδων της προλακτίνης. Για παράδειγμα, ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν υψηλά επίπεδα προλακτίνης.

Αυτά περιλαμβάνουν:
Κάποια αντικαταθλιπτικά.
Ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της σχιζοφρένειας ή διπολικής διαταραχής.

Ποιες είναι οι επιλογές θεραπείας;
Η θεραπεία συνήθως λειτουργεί καλά και σταματάει τα συμπτώματα του προλακτινώματος και βελτιώνει τη γονιμότητα. Υπάρχουν διάφορες θεραπείες – το συνηθισμένο είναι η φαρμακευτική αγωγή.

Για ένα μικρό προλακτινώματος, εάν τα συμπτώματα δεν είναι πάρα πολύ ενοχλητικά, μια επιλογή είναι απλά να παρακολουθείται η κατάσταση. Αυτό σημαίνει ότι έχει επαναλαμβανόμενες εξετάσεις αίματος και πιθανόν απεικονηστικές εξετάσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα. Εάν τα συμπτώματα επιδεινώνονται ή το προλακτίνωμα φαίνεται να αυξάνεται, η θεραπεία μπορεί να ξεκινήσει όποτε χρειάζεται.

Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι μια άλλη επιλογή, αν το φάρμακο δεν λειτουργεί, ή κυρίως για μεγαλύτερα προλακτινώματα. Η επέμβαση αυτή ονομάζεται trans-σφηνοειδές χειρουργική επέμβαση, διότι ο χειρουργός φτάνει στην υπόφυση μέσω του σφηνοειδούς οστού, μέσω μιας μικρής τομής πάνω από το άνω μπροστινά δόντια ή από το εσωτερικό ενός ρουθουνιού. Αυτό γίνεται υπό γενική αναισθησία.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές;
Η κύρια επιπλοκή είναι ο κίνδυνος της «αποψίλωσης» των οστών (οστεοπόρωση), εάν τα υψηλά επίπεδα προλακτίνης είναι χωρίς θεραπεία για μεγάλο χρονικό διάστημα (πάνω από ένα έτος). Αυτό συμβαίνει επειδή η υψηλή προλακτίνη μειώνει τα οιστρογόνα ή την τεστοστερόνη, που οποία μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπόρωση.
Μεγάλα προλακτινώματα μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές, αν μεγαλώσουν και πιέσουν τις γύρω δομές: την υπόφυση, τον εγκέφαλο και τα νεύρα στο μάτι. Για να αποφευχθεί αυτό, τα μεγάλα προλακτινώματα συνήθως πρέπει να αντιμετωπίζονται. Εάν δεν αντιμετωπισθεί, η πίεση θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε απώλεια της όρασης, και άλλα προβλήματα ορμόνης (η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια) ή σοβαρές κεφαλαλγίες.

Σπάνιες επιπλοκές είναι:
Διαρροή εγκεφαλονωτιαίου υγρού από τη μύτη, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος λοίμωξης όπως μηνιγγίτιδα. Αποπληξία της υπόφυσης, η οποία είναι μια σπάνια αλλά σοβαρή επιπλοκή, όταν υπάρχει αιμορραγία στο εσωτερικό του όγκου. Αυτό προκαλεί ξαφνικά συμπτώματα όπως πονοκέφαλος και μειωμένη όραση. Χρειάζεται επείγουσα θεραπεία και μπορεί να χρειάζεται χειρουργική επέμβαση.

Ποιά είναι η πρόγνωση;
Οι προοπτικές είναι πολύ καλές. Τα περισσότερα προλακτινώματα αντιμετωπίζονται επιτυχώς με φαρμακευτική αγωγή. Εάν αυτό δεν λειτουργήσει, η χειρουργική επέμβαση είναι συνήθως επιτυχής. Η θεραπεία για τις γυναίκες μπορεί να αποκαταστήσει την περίοδο και τη γονιμότητα (υποθέτοντας ότι το πρόβλημα γονιμότητας λόγω της προλακτινώματος).
Το προλακτίνωμα μπορεί να επανεμφανιστεί ακόμη και μετά από επιτυχή θεραπεία με φαρμακευτική αγωγή ή χειρουργική επέμβαση. Θα πρέπει να παρακολουθείται (με τακτικές εξετάσεις αίματος). Αν επανέλθει, τότε η θεραπεία μπορεί να ξαναρχίσει.