θυροειδής αδένας

Πώς ο θυρεοειδής επηρεάζει την καθημερινότητα μιας γυναίκας;

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Τι είναι ο θυρεοειδής αδένας;

  Ο θυρεοειδής είναι ένας από τους σημαντικότερους αδένες του οργανισμού. Εντοπίζεται στη βάση του λαιμού, είναι μικρός σε μέγεθος κι έχει χαρακτηριστικό σχήμα πεταλούδας. Στο θυρεοειδή αδένα παράγονται ορμόνες που ρυθμίζουν:

  • τον μεταβολισμό
  • το καρδιαγγειακό σύστημα
  • το σύστημα αναπαραγωγής
  • το κεντρικό νευρικό σύστημα
  • τη λειτουργία του μυϊκού συστήματος

   

  Οι ορμόνες αυτές είναι η τριιωδοθυρονίνη (T3), η θυροξίνη (T4) και καλσιτονίνη (CT), εκ των οποίων οι T3 και T4 είναι οι πιο σημαντικές. Επιπλέον, τα κύτταρα του θυρεοειδούς αδένα είναι τα μοναδικά στον οργανισμό που μπορούν να δεσμεύσουν ιώδιο, το οποίο λαμβάνεται από την τροφή.

  Η λειτουργία του θυρεοειδούς ελέγχεται από τη θυρεοειδοτρόπο ορμόνη (TSH), η οποία παράγεται από τον αδένα της υπόφυσης του εγκεφάλου.

   

  Ποια η συχνότητα εμφάνισης παθήσεων του θυρεοειδούς στις γυναίκες;

  Ο γυναικείος πληθυσμός έχει υψηλότερες πιθανότητες να εμφανίσει κάποια πάθηση του θυρεοειδούς σε σύγκριση με τον ανδρικό πληθυσμό. Μάλιστα, περίπου 1 στις 8 γυναίκες παρουσιάζει κάποιο πρόβλημα με τον θυρεοειδή αδένα κατά τη διάρκεια της ζωής της.

  Παρόλο που δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως η αιτία, καθοριστικός φαίνεται να είναι ο ρόλος των οιστρογόνων. Τα κύτταρα του θυρεοειδούς αδένα διαθέτουν πολλούς υποδοχείς οιστρογόνων, με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην επίδραση των γυναικείων ορμονών.

  Οι παθήσεις αυτές εμφανίζονται σε όλο το ηλικιακό φάσμα, με αυξημένη πιθανότητα μετά από εγκυμοσύνη ή κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης.

   

  Ποιες είναι οι κυριότερες παθήσεις του θυρεοειδούς;

  Οι βασικότερες παθήσεις που παρουσιάζει ο θυρεοειδής αδένας είναι οι εξής:

   

  Πώς επηρεάζεται μία γυναίκα από το θυρεοειδή αδένα και τις διαταραχές του;

  Γενικά, οι διαταραχές στη λειτουργία του θυρεοειδούς μπορεί να προκαλέσουν πολλά διαφορετικά προβλήματα, εξαιτίας των πολλών λειτουργιών στις οποίες εμπλέκεται ο αδένας. Συχνά, τα αποτελέσματα είναι εμφανή στην καθημερινότητα της γυναίκας είτε σε μεγαλύτερο είτε σε μικρότερο βαθμό, αναλόγως τη διαταραχή. Μερικά από τα προβλήματα αυτά είναι τα παρακάτω:

  • Προβλήματα με τον εμμηνορυσιακό κύκλο
  • Δυσκολία σύλληψης
  • Προβλήματα κατά την εγκυμοσύνη
  • Πρόωρη εμμηνόπαυση
  • Μειωμένο μεταβολισμό
  • Αύξηση σωματικού βάρους
  • Έντονη κόπωση

   

  Μεγάλη σημασία έχει η σωστή διάγνωση της πάθησης. Λόγω του ότι ο θυρεοειδής συμμετέχει στη ρύθμιση της λειτουργίας διαφόρων συστημάτων του οργανισμού, ορισμένες φορές μπορεί να είναι δύσκολη η γνωμάτευση σχετικά με το πρόβλημα που αντιμετωπίζει μια γυναίκα.

   

  Έμμηνος ρύση

  Οι διαταραχές του θυρεοειδούς μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνιση της περιόδου στην εφηβεία πιο νωρίς ή πιο αργά από το φυσιολογικό.

  Όσον αφορά στην έμμηνο ρύση, είναι δυνατό αυτή να χαρακτηρίζεται από πολύ μεγάλη ή πολύ μικρή αιμορραγία. Επίσης, μπορεί να μην εμφανίζεται έμμηνος ρύση για μεγάλο χρονικό διάστημα (αμηνόρροια).

   

  Αναπαραγωγή

  Η υπολειτουργία και η υπερλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα επηρεάζουν ακόμα τη διαδικασία της ωορρηξίας, η οποία μπορεί να μην πραγματοποιείται και καθόλου. Ως αποτέλεσμα, δυσχεραίνεται η προσπάθεια σύλληψης. Μάλιστα, στον υποθυρεοειδισμό είναι αυξημένος ο κίνδυνος για δημιουργία κύστης στις ωοθήκες.

   

  Εγκυμοσύνη

  Οι παθήσεις του θυρεοειδούς μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα κατά τη διάρκεια της κύησης ή και μετά τον τοκετό. Ορισμένες φορές είναι ικανές να προκαλέσουν:

  • σοβαρή πρωινή αδιαθεσία
  • πρόβλημα στο έμβρυο
  • αποβολή
  • πρόωρο τοκετό
  • ενδομήτριο θάνατο

   

  Επιπλέον, μετά τον τοκετό μπορεί να παρουσιαστεί στη γυναίκα αιμορραγία ή θυρεοειδίτιδα.

  Κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να διερευνάται ξεχωριστά ως προς τις ανάγκες της γυναίκας και του εμβρύου για τη θεραπεία που θα ακολουθηθεί.

   

  Εμμηνόπαυση

  Όσον αφορά στην εμμηνόπαυση, αυτή υπάρχει περίπτωση να προκύψει γύρω στην ηλικία των 40 ετών ή ακόμα και νωρίτερα, εξαιτίας διαταραχής του θυρεοειδούς. Είναι σημαντικό η διάγνωση να γίνεται πάντα από εξειδικευμένο ενδοκρινολόγο, διότι υπάρχει η πιθανότητα τα συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού να μεταφραστούν εσφαλμένα σε πρόωρη εμμηνόπαυση.

   

  Για να μάθετε περισσότερα επικοινωνήστε με τον εξειδικευμένο Ενδοκρινολόγο Δημήτριο Μπούφα. Έχει λάβει την ειδικότητα στην Ενδοκρινολογία από το Τμήμα Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού-Διαβητολογικό Κέντρο του ΓΝΑ «Κοργιαλένειο – Μπενάκειο». Με τις γνώσεις και την πολυετή κλινική του εμπειρία θα σας ενημερώσει πλήρως για το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε και θα σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία για εσάς.