Θυρεοειδής Αδένας

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Τι είναι ο θυρεοειδής αδένας;

  Ο θυρεοειδής είναι ένας από τους σημαντικότερους αδένες του οργανισμού. Βρίσκεται πίσω από τον τράχηλο και είναι «τυλιγμένος» γύρω από το μήλο του Αδάμ. Ο θυρεοειδής αδένας παράγει τρεις πολύ βασικές ορμόνες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Τη θυροξινή, που είναι γνωστή και ως Τ4, τη τριιωδοθυρίνη, ή αλλιώς Τ3 και την καλσιτονίνη.

  Όταν ο θυρεοειδής λειτουργεί σωστά τα επίπεδα της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης ή αλλιώς TSH, πρέπει να κυμαίνονται κοντά στην τιμή 2,0.

  Σε περίπτωση, όμως, που η τιμή είναι ικανοποιητική και ο ασθενής εμφανίζει άλλα συμπτώματα, τότε απαιτείται η πραγματοποίηση περισσότερων εξετάσεων.

  Μερικές φορές, μια πολύ μικρή ανισορροπία των τιμών, μπορεί να εμποδίσει τις ορμόνες του θυρεοειδούς να «χρησιμοποιηθούν» αποτελεσματικά από άλλα συστήματα του οργανισμού.

  Σε κάθε περίπτωση, το σώμα είναι ένα πολύπλοκο σύστημα που έχει πολλούς παράγοντες που επηρεάζουν τη λειτουργία του.

  Οι δύο βασικότερες παθήσεις που προκύπτουν από δυσλειτουργία του θυρεοειδούς είναι ο υπερθυρεοειδισμός και ο υποθυρεοειδισμός.

   

  Τι είναι ο υπερθυρεοειδισμός και ποια είναι τα συμπτώματα;

  Ο υπερθυρεοειδισμός είναι μια κατάσταση κατά την οποία ο θυρεοειδής παράγει περισσότερη θυροξίνη από ότι χρειάζεται το σώμα. Αναφέρεται και ως θυρεοτοξίκωση, ή υπερδραστήριος θυρεοειδής. Ο υπερθυρεοειδισμός οδηγεί σε αύξηση στο μεταβολισμό, προκαλώντας συχνά:

  • απώλεια βάρους, παρά την αυξημένη όρεξη
  • αίσθημα παλμών
  • εφίδρωση και δυσανεξία στη ζέστη
  • κούραση
  • νευρικότητα και ευερεθιστότητα
  • αστάθεια
  • ταχυκαρδία
  • εναλλαγές της διάθεσης ή επιθετική συμπεριφορά
  • χαλαρότητα των εντέρων
  • αδύναμους μύες
  • ζεστά, υγρά χέρια
  • δίψα
  • φαγούρα
  • μεγέθυνση του θυρεοειδούς αδένα

  Ενδέχεται τα συμπτώματα να είναι τόσο ήπια, που περνούν απαρατήρητα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Βέβαια, μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά σε μια περίοδο μερικών ημερών ή εβδομάδων.

   

  Ποια είναι η θεραπεία για τον υπερθυρεοειδισμό;

  Η θεραπεία εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως ο τύπος του υπερθυρεοειδισμού και οι ατομικές περιστάσεις του εκάστοτε ασθενούς. Οι θεραπείες είναι:

  • αντιθυρεοειδικά φάρμακα
  • ραδιενεργό ιώδιο
  • χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα

   

  Τι είναι ο υποθυρεοειδισμός και ποια είναι τα συμπτώματα;

  Ο υποθυρεοειδισμός είναι το όνομα που δίνεται στον υπο-ενεργό θυροειδή αδένα που δεν παράγει αρκετή ορμόνη για τις ανάγκες του σώματός.

  Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να προκληθεί από αυτοάνοση νόσο του θυρεοειδούς. Μία διαδικασία που μπορεί να χαρακτηριστεί αυτο-καταστροφική για τον οργανισμό. Το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος, ουσιαστικά, επιτίθεται στα κύτταρα του θυρεοειδούς, σαν να ήταν ξένα κύτταρα. Η πιο συνηθισμένη μορφή υποθυρεοειδισμού είναι γνωστή ως θυρεοειδίτιδα Hashimoto.

  Μερικές φορές ο υποθυρεοειδισμός είναι παρόν από τη γέννηση.

  Τα συμπτώματα αρχίζουν σταδιακά και ενδέχεται να μην γίνουν αντιληπτά, έως ότου η κατάσταση να είναι πολύ προχωρημένη. Τα χαμηλά επίπεδα της ορμόνης του θυρεοειδούς, οδηγούν σε επιβράδυνση των ψυχικών και φυσικών διεργασιών του ολόκληρο το σώμα.

  Μερικές φορές το επίπεδο του υποθυρεοειδισμού είναι τόσο μικρό ώστε να μην υπάρχουν εμφανή συμπτώματα και μπορεί να ανιχνευθεί μόνο από εξετάσεις αίματος.

   

  Ποια είναι η θεραπεία για τον υποθυρεοειδισμό;

  Ο γιατρός σας θα σας συνταγογραφήσει λεβοθυροξίνη, μια συνθετική μορφή της θυροξίνης που παράγεται από τον θυρεοειδή αδένα.

   

  Θυρεοειδής και Κληρονομικότητα

  Τα προβλήματα του θυρεοειδούς, τείνουν να συναντώνται κληρονομικά.  Έχοντας, όμως, επίγνωση του οικογενειακού ιστορικού, οι προληπτικές εξετάσεις αρκούν σε αρχικό στάδιο.

  Μέσω των προληπτικών εξετάσεων, ελέγχονται τα επίπεδα των ορμονών.

  Αξίζει να σημειωθεί φυσικά, πως η σωστή διατροφή σε συνδυασμό με καλή ψυχολογία του ατόμου, βελτιώνουν σημαντικά τις πιθανότητες αναβολής ή ακόμα και εξάλειψης της ευπάθειας.

  Κατά κανόνα, οι εξετάσεις του θυρεοειδούς πραγματοποιούνται σε εξαμηνιαία   ή ετήσια βάση, αναλογώ τον τύπο της θυρεοειδοπάθειας. Σε περίπτωση, όμως, που υπάρχει οικογενειακό ιστορικό διαταραχών του θυρεοειδούς, ο έλεγχος του θυρεοειδούς πρέπει να αρχίσει από την ηλικία των 20 ετών. Φυσικά η εμφάνιση συμπτωμάτων, επιβάλει την πραγματοποίηση κατάλληλων εξετάσεων.

  Αν δεν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό, ούτε συμπτώματα, τότε ο έλεγχος μπορεί να αρχίσει στην ηλικία των 30. Οι εξετάσεις θα πρέπει να πραγματοποιούνται κάθε πέντε χρόνια.

   

  Θυρεοειδής και Διατροφή

  Μία σημαντική ένδειξη, λανθασμένης λειτουργίας του θυρεοειδούς είναι το σωματικό βάρος. Δηλαδή, εάν νομίζετε ότι καίτε περισσότερες θερμίδες από ό, τι παίρνετε, αλλά δεν δείχνει καμία αλλαγή το βάρος σας.

  Ο θυρεοειδής είναι, κυρίως, υπεύθυνος για το μεταβολισμό. Ακόμα και μια πολύ μικρή ανισορροπία μπορεί να οδηγήσει στην επιβράδυνση της απώλειας βάρους.

  Ο καλύτερος τρόπος για να υποστηρίξετε τη γενική υγεία σας, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας του θυρεοειδούς σας είναι μέσα από μία ισορροπημένη διατροφή.

  Πρέπει να προτιμάτε τροφές που είναι φυσικές, δηλαδή, απαλλαγμένες από τεχνητά συστατικά, συντηρητικά και πρόσθετα.

  Σε ένα γενικό πλαίσιο, η διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει μια ευρεία ποικιλία τροφίμων, με όσο το δυνατόν λιγότερη επεξεργασία.

  Εν κατακλείδι, βέλτιστη διατροφή σε συνδυασμό με κατάλληλα συμπληρώματα, συμβάλουν στη στήριξη ολόκληρου του οργανισμού. Συνάμα, εξασφαλίζονται επίπεδα ισορροπίας των ορμονών και κατάλληλη εκμετάλλευση των φαρμάκων από τον οργανισμό.

  Για περισσότερες πληροφορίες και μία αναλυτικότερη ενημέρωση, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον Ενδοκρινολόγο Μπούφα Δημήτριο. Έχει εξειδικευτεί στην Ενδοκρινολογία και το Σακχαρώδη Διαβήτη στο Τμήμα Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού-Διαβητολογικό Κέντρο του ΓΝΑ «Κοργιαλένειο – Μπενάκειο» του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού όπου έλαβε τον τίτλο της ειδικότητας της Ενδοκρινολογίας.