Υπερθυρεοειδισμός

Τι είναι ο υπερθυρεοειδισμός;
Ο υπερθυρεοειδισμός είναι μια κατάσταση κατά την οποία ο θυρεοειδής παράγει περισσότερη θυροξίνη από ότι χρειάζεται το σώμα. Επίσης, αναφέρεται ως θυρεοτοξίκωση, ή υπερδραστήριος θυρεοειδής. Μπορεί να προκύψει εάν έχετε:
• Νόσο Graves – η πιο κοινή αιτία
• Τοξική βρογχοκήλη πολυοζώδη
• Μονήρες τοξικό αδένωμα του θυρεοειδούς
• Θυρεοειδίτιδα (φλεγμονή του θυρεοειδούς αδένα)
• Μπορεί επίσης να συμβεί επίσης ιατρογενώς όταν λαμβάνεται υπερβολική ποσότητα θεραπείας υποκατάστασης με λεβοθυροξίνη για υποκλινικό υποθυρεοειδισμό.
Ποια είναι τα συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού;
Ο υπερθυρεοειδισμός οδηγεί σε αύξηση στο μεταβολισμό (παραγωγή ενέργειας) του σώματος, προκαλώντας συχνά:
• απώλεια βάρους, παρά την αυξημένη όρεξη
• αίσθημα παλμών
• εφίδρωση και δυσανεξία στη ζέστη
• κούραση
• νευρικότητα και ευερεθιστότητα
• αστάθεια
• ταχυκαρδία
• εναλλαγές της διάθεσης ή επιθετική συμπεριφορά
• χαλαρότητα των εντέρων
• αδύναμους μύες
• ζεστά, υγρά χέρια
• δίψα
• φαγούρα
• μεγέθυνση του θυρεοειδούς αδένα
Μερικές φορές τα συμπτώματα είναι τόσο ήπια ώστε να περνούν απαρατήρητα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε άλλες περιπτώσεις, έρχονται ξαφνικά σε μια περίοδο μερικών ημερών ή εβδομάδων και είναι σοβαρά.
Τι είναι η νόσος του Graves;
Νόσος του Graves είναι η πιο κοινή αιτία του υπερθυρεοειδισμού και είναι πολύ πιο συχνή στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Πήρε το όνομά της από τον Robert Graves, έναν ιρλανδό γιατρό που περιέγραψε ασθενείς με την κατάσταση αυτή κατά τον 19ο αιώνα. Μερικοί ασθενείς με νόσο του Graves έχουν μια μεγέθυνση του θυρεοειδούς αδένα (βρογχοκήλη). Ο θυρεοειδής αδένας παράγει αυξημένες ποσότητες θυρεοειδικών ορμονών, οι οποίες προκαλούν τα συμπτώματα του θυρεοειδούς υπερ-δραστηριότητα. Περίπου το ένα τρίτο των ασθενών με νόσο του Graves επίσης μπορεί να αναπτύξουν προβλήματα στα μάτια, γνωστή ως θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια.

Τι προκαλεί τη νόσο του Graves;
Νόσος του Graves είναι μια αυτοάνοση πάθηση. Το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος στρέφεται εναντίον του θυρεοειδούς αδένα, ο οποίος αντιδραστικά καθίσταται υπερ-δραστήριος. Η αυτοάνοση νόσος του θυρεοειδούς έχει μια ισχυρή γενετική συνιστώσα και τείνει να είναι κληρονομική. Το άγχος φαίνεται επίσης να παίζει ρόλο και μερικές φορές οι άνθρωποι με νόσο Graves μπορεί να έχουν βιώσει σημαντικές πιέσεις στη ζωή τους μέχρι και ένα έτος πριν τη διάγνωση. Η νόσος Graves είναι πιο συχνή σε άτομα που καπνίζουν. Οι καπνιστές έχουν επίσης οκτώ φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια απ’ότι οι μη καπνιστές.

Πώς διαγιγνώσκεται ο υπερθυρεοειδισμός;
Με μια φυσική εξέταση και εξετάσεις αίματος. Εάν η θυρεοειδοτρόπος ορμόνη (TSH) είναι χαμηλά – κάτω από το εύρος αναφοράς – και η θυροξίνη («ελεύθερη Τ4» ή FT4) είναι υψηλή – πάνω από το εύρος αναφοράς – αυτό δείχνει συνήθως ένα υπερδραστήριο θυρεοειδή. Μια άλλη εξέταση αίματος για να μετρήσει τα επίπεδα αντισωμάτων στο αίμα σας μπορεί να βοηθήσει για να διαπιστωθεί κατά πόσον ή όχι είναι η νόσος του Graves.

Ποια είναι η θεραπεία για τον υπερθυρεοειδισμό;
Η θεραπεία σας θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, όπως ο τύπος του υπερθυρεοειδισμού έχετε, τη σοβαρότητά της, και τις ατομικές περιστάσεις του ασθενούς. Οι διαθέσιμες θεραπείες είναι: αντιθυρεοειδικά φάρμακα για τη μείωση της παραγωγής των ορμονών του θυρεοειδούς, ραδιενεργό ιώδιο, ή χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα. Κάθε θεραπεία έχει τα υπέρ και τα κατά. Ο ενδοκρινολόγος σας θα σταθμίσει αυτά μαζί σας, για να καθορίσει ποια ταιριάζει καλύτερα την περίπτωσή σας.
Τα αντιθυρεοειδικά φάρμακα μπορούν να χρησιμοποιηθούν βραχυπρόθεσμα για να προετοιμαστούν για τη θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο ή εγχείρηση, ή μακροπρόθεσμα με στόχο μια διαρκή θεραπεία. Είναι η θεραπεία εκλογής για τις γυναίκες που είναι έγκυες, και η συνήθης θεραπεία για τα παιδιά. Το κάπνισμα μειώνει την πιθανότητα μιας θεραπείας μετά από μια πορεία των αντιθυρεοειδικών φαρμάκων.
Η χειρουργική επέμβαση είναι συνήθως η θεραπεία εκλογής για τους νεότερους ασθενείς με μεγάλες βρογχοκήλες, για τα άτομα με σοβαρή ασθένεια, και για εκείνους που ο υπερθυρεοειδισμός επανέρχεται μετά από μακρά αγωγή με αντιθυρεοειδικά φάρμακα.
Το ραδιενεργό ιώδιο είναι πολύ αποτελεσματικό, είναι ασφαλές και σπανίως προκαλεί παρενέργειες. Θα πρέπει συνήθως να λάβετε λεβοθυροξίνη για όλη τη ζωή μετά τη θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο, αν έχετε νόσο του Graves, αλλά πιό σπάνια, αν η αιτία του υπερδραστήριου θυρεοειδούς είναι μια τοξική βρογχοκήλη πολυοζώδη ή ένα μονήρες τοξικό αδένωμα του θυρεοειδούς. Το ραδιενεργό ιώδιο συρρικνώνει επίσης την βρογχοκήλη.
Οι β-αναστολείς είναι τα δισκία που χρησιμοποιούνται κατά τις πρώτες εβδομάδες μετά τη διάγνωση του υπερθυρεοειδισμού, καθώς ανακουφίζουν κάποια από τα συμπτώματα.
Ο υπερθυρεοειδισμός που σχετίζεται με θυρεοειδίτιδα είναι προσωρινός και δεν χρειάζεται κάποια ειδική θεραπεία. Οι βήτα αναστολείς είναι χρήσιμοι γιατί μειώνουν τα συμπτώματα.